TDI Tipt

TDI TIPT: alles is smerig lekker op het Psycho Mind Festival (15 & 16 september)


9 augustus 2017

Vrijdag 15 & zaterdag 16 september
013, Cul de Sac & V39

 

Vorige week las je bij ons al over het laatste rijtje namen dat voor Psycho Mind Festival bekend werd gemaakt, en die bevielen ons zo erg, dat we besloten eens wat dieper in het programma te duiken van het spiksplinternieuwe festival in Tilburg, dat wordt gehouden in poppodium 013, Cul de Sac en V39.  

Het lijkt wel een soort ‘favoriete muziekgenres-bingo’ met een goede dot psych, punk, garage, surf, pop noir, doomindie, Turkse folk, noise en sixtiesblues. Er is zoveel – van Indian Askin tot Altin Gün, Iguana Death Cult, Birth Of Joy, The Mysterons, The Homesick en The Glücks – we weten niet eens waar we moeten beginnen…!

The Hazzah
Laten we daarom maar gewoon starten met de prettige Hagenezen van The Hazzah, een van onze favoriete nieuwe bands die we dit jaar hebben leren kennen. Furieuze muziek die gromt, zuigt en bijt. De onlangs bij Mink Records verschenen XEX EP is het debuut van de heren en laat verdomd goed zien wat de band allemaal in huis heeft. Vier nummers lang houdt de band je aan de speakers gekluisterd met liedjes die het zeer goed doen bij fans van bands als Parquet Courts, Twin Peaks en Protomartyr. En live? Minstens zo overtuigend. Of zoals we in onze review al schreven: “Van begin tot eind klopt het wat The Hazzah doet, en het lijkt de band nauwelijks moeite te kosten.”

 

Fake Billy & The False Prophets
Hè, gadverdamme: dit is dus zo’n typisch smerig lekker bandje: Fake Billy & The False Prophets. We kennen deze jongens van een tijdje terug, toen we nieuwe single (+interview) Hey Hey van de bikinipunkers in première lieten gaan. In de tussentijd kwam het nieuwe album Lipgloss uit, wat één grote roze flamingo-gekte is. Met nummers als Erection, Celine Dion en Cocaine Supernova voel je hem al een beetje hangen. Vieze en zweterige nummers vol surf, garage en rock-‘n-roll die door de band zelf wordt omschreven als glash-trash-glam, wat het geheel misschien wel het beste samenvat.

 

Wooly Mammoths
Uit België worden de vrienden van Wooly Mammoths ingevlogen voor Psycho Mind. Fans van Jagwar Ma, Stone Roses en de Madchester-sound opgelet: dit ga je tof vinden! Deze Brusselse band schuimt over de randjes van psychedelische pop en combineert de mooiste elementen van het genre in zijn nummers. Veel phaaasseerrrr op de gitaren, lome drums, repetitieve zanglijnen die lijken te zweven in de ruimte en het continu van links naar rechts bewegende basje. Heerlijke ontdekking in de line-up en ook nog eens  uitstekend voor de muzikale breedte.

 

Mexican Surf
Ook alweer een tijdje lekker aan het rocken door het hele land, zijn de uit de klei getrokken jongens van Mexican Surf uit Oss. De band speelde dit jaar al een hoop fijne shows, onder meer met BARTEK en The Wytches, en bracht een paar maanden geleden zijn EP Stay Away uit (opgenomen met Robbing Banks). Surfy garage waar de hartjes van liefhebbers van together PANGEA en Audacity zeker sneller van gaan kloppen. Veel twang en fuzz; songs for badasses, dus. Tijdens Psycho Mind speelt de band zich de longen uit het lijf op de zaterdag, noteer ‘m maar vast in je festivalroute.

 

The Glücks
Op de vrijdag staat er naast Iguana en 45ACIDBABIES nog een niet-te-missen-act op het programma: The Glücks. Dit Vlaamse duo rockt met alleen gitaar en drums nog tien keer harder dan gemiddelde bands met zes bandleden. Geloof ons: Izzy en Pigor uit Oostende halen elke show het onderste uit de kan. Hun laatste album Youth On Stuff is daar een prima voorbeeld van: elf ongelooflijk harde songs die al vele podia en festivals in Europa hebben gesloopt. The Glücks speelde eerder al met (Thee) Oh Sees, The Gories en Moon Duo, en stond onder meer op Grasnapolsky, Incubate en Sleazefest. Be prepared: dat wordt een messy aangelegenheid op 15 september. Hieronder hoor en zie je al die wanstaltig fijne krankzinnigheid in de video van CuCuCuCool.

 


 

Volledige line-up
Birth of Joy, Indian Askin, The Mysterons, Iguana Death Cult, The Glücks, Anemone, 45ACIDBABIES, Altin Gün, MOOON, The Homesick, The Naked Sweat Drips, Fake Billy & The False Prophets, Mexican Surf, The Hazzah, Make Out Molly, Wooly Mammoths, FOES en Shht.


 

WEBSITE PSYCHO MIND | FACEBOOK-EVENT | TICKETS