TDI Tipt

STAFF PICKS: de festivals, films, boeken en tentoonstellingen om te checken deze maand


1 augustus 2017

Bij The Daily Indie vind je alles op het gebied van muziek, maar wij doen natuurlijk ook wel wat meer dan allen maar muziek luisteren en artiesten interviewen. Daarom zetten we in onze Staff Picks een aantal tips op een rijtje op het gebied van literatuur, film, cultuur, winkels, events, tentoonstellingen en allerlei andere toffe dingen die we tegen het lijf liepen.

Tekst Dorus Smit en Gea Bruinsma

L’Amant Double van François Ozon
Film
Om een goed gevoel te krijgen, kun je deze maand van alles doen: lekker op het terras zitten, in een park hangen, bandjes kijken, tsja, de mogelijkheden zijn eindeloos. Meer zin in lichte zelfkastijding, en een kriebelig gevoel dat je nog dagen uit balans brengt? François Ozon heeft een nieuwe film voor je. Het is een regisseur die in zijn loopbaan steeds opnieuw een grimmige sfeer weet neer te zetten, en met het al net zo onaangename Swimming Pool (2003) internationaal doorbrak. Zijn nieuwe thriller L’Amant Double gaat over Chloé, die een stuk jonger is dan haar psychotherapeut, en smoorverliefd een relatie met hem begint. Hij blijkt alleen nogal wat te verbergen te hebben. Verwacht veel sensueel Frans gefluister, naakt, bedrog, nog meer naakt, en een uiterst verleidelijke én ultiem griezelige psychiater. (GB)
In bioscopen vanaf 3 augustus

 

HUMOR – 101 jaar lachen om kunst
Tentoonstelling
Je maakt een grap, en iemand anders schreeuwt vervolgens met een Fries accent: ‘HUMOR!’ Ken je dat? Vast niet, maar geloof ons; in Friesland is het schering en inslag. In kunstmusea is dat wel anders. Als je daar te hard ademhaalt, word je al verstoord aangekeken door medebezoekers, laat staan als je lacht of iets roept. Het Haarlemse museum De Hallen is nog tot midden september een uitzondering op deze regel: daar speelt humor juist de hoofdrol en wordt kunst vanaf dada in 1916, surrealisme van de jaren twintig tot veertig, tot en met grappige hedendaagse kunst vertoond. Dus: doe je plaksnor op, pak die feestmuts, en ga kijken nu het nog kan. (GB)
De Hallen Haarlem t/m 10 september 

 

La Route du Rock
Festival
Holy shit! Die Fransen hebben echt wel smaak. We hebben het hier over het muziekfestival La Route du Rock. De line-up bestaat uit wonderschone namen zoals PJ Harvey, Mac DeMarco, Foxygen, Future Islands, Allah-Las, Ty Segall, Temples en Soulwax. La Route du Rock zou je ook het Franse kleine zusje van Lowlands kunnen noemen, met iets meer nadruk op de genres rock en electro. Jaarlijks komen zo’n 15.000 bezoekers naar Saint-Malo. C’est magnifique! (DS)
Het meerdaagse festival vindt plaats aan de Noord-Franse kust Saint-Malo en duurt van 17 t/m 20 augustus.

 

Haddon Hall: When David Invented Bowie – Nejib, Londen, 2017 & Lennon: The New York Years – Foenkinos, San Diego, 2017
Graphic Novel
Plotseling verschijnen daar twee graphic novels die gelijktijdig uitkomen over de beroemde sterren John Lennon en David Bowie. Twee karakteriserende idolen die van elkaar verschillen en overeenkomen. De strip over Lennon, geheel in het zwart-wit, beschrijft het leven van de ex-Beatle in achttien hoofdstukken, zoals The Quarrymen, de ontmoeting met Paul, de ruzies met Yoko en afsluitend een epiloog over de moord van Mark Chapman. Er wordt duidelijk gemaakt dat John Lennon verlangt naar de beroemdheid wat David Bowie uiteindelijk wordt: hogere kunst.
Waar Lennon zegt dat hij zijn genie heeft verspild aan lage kunsten (entertainment voor tieners) en weg wilt van alle gekte, is de wat jongere folkzanger David Robert Jones juist naar op zoek. In de strip van Bowie gebruikt de illustrator lichte kleurrijke kleuren en de verteller van het boek is een huis. Het huis laat de vormende jaren van David Bowie zien, zoals de hardwerkende kelder, het ontstaan van Ziggy Stardust, de brave ouders en de stijl van Bowie: avant-garde. (DS)