TDI Tipt

Onze niet-te-missen tips voor Lowlands (18 t/m 20 augustus): van Culture Abuse, Bruxas tot Tycho en Vince Staples


11 augustus 2017

Lowlands Festival
18, 19, 20 augustus

 

Nog een zeven nachtjes slapen en dan is het zo ver. Naar alle waarschijnlijkheid sta jij volgende week je tas in te pakken of sla je al de eerste haringen de grond in voor de pre-party op de camping…. Lowlands, zin in! De 25ste editie is voor het eerst in de afgelopen jaren weer eens ruim van te voren uitverkocht, de huisstijl is onder handen genomen, er is ons een compleet nieuwe Alpha en Bravo beloofd en ook de indeling van het terrein is helemaal anders. 

Door Dirk Baart, Ruben van Dijk, Robin van Essel en Félice Hofhuizen

Maar, en dat is vooral belangrijk, het programma is weer om je vingers bij af te likken. Zoals zo vaak zijn het vooral de kleine tenten waar de verrassingen en ‘must see’-acts te vinden zijn. Geen zin om je door de eindeloze playlist heen te werken om de parels te ontdekken? Geen nood, The Daily Indie schiet je te hulp met persoonlijke tips van de redactie, inclusief tijd en tent en als toetje wat randprogrammering. Hoef je dat ook niet meer op te zoeken, hoe handig is dat?!  

 

Vrijdag 

Dirk tipt: Culture Abuse 
12:00 – 12:45 / India
Toegegeven, Culture Abuse is niet een van de meest klinkende namen op het affiche van Lowlands. Overigens niet meer dan terecht hoor, want de gruizige gitaarband speelt al jaren elke kroeg, iedere club en alle kraakpanden in hun omgeving kapot. Vorig jaar brak de band door met het opvallend melodieuze album Peach. We hopen inderdaad dat het zestal op Lowlands een beetje fris en fruitig uit de hoek komt: de Amerikanen spelen vrijdag al om twaalf uur in de India. Trek je toch je tent uit, want een bezoek aan deze band scheelt je minstens drie koppen koffie!

 

Félice tipt: J. Bernardt 
15:00 – 15:55 / India

Ja, dit is inderdaad de een van de frontmannen van Balthazar. En ja, hij moest ook zo nodig een soloproject. Maar Jinte Deprez, want zo heet J. Bernardt in het echt, heeft veel meegemaakt afgelopen periode en dat allemaal in een nieuw album gestopt. Daarnaast heeft de beste man al erg veel gespeeld dit seizoen dus kun je een goed in elkaar gezette liveshow verwachten waar de overtuiging vanaf spat. Als je zin hebt in goed dansbare elektronische hypnotiserende muziek met een warm en vertrouwd stemgeluid is J. Bernardt je man. 

Nieuwsgierig naar de soloplaat Runningdays, we spraken de zanger eerder, het interview vind je hier. 

 

Félice tipt: Altin Gün 
20:10 – 21:00 / Lima

Wat? Het is bijna herfst en je hebt Altin Gün nog niet live gezien dit jaar? Deze kans mag je dan niet laten liggen! De veelbelovende Turks psychedelische folk band speelt het afgelopen festivalseizoen alle tenten vol en laat overal een verpletterende indruk achter. Met hun bezwerende muziek kan niemand stil blijven staan, zeker ook niet als je enigszins aangestoken wordt door het plezier waarmee de band op het podium staat. Even inluisteren? Dat wordt lastig, want er staan pas twee singletjes online. Het eerste album wordt in maart 2018 verwacht, voorlopig is het dus ‘bij zijn is meemaken’ met deze show op Lowlands.  


 

Zaterdag 

Robin tipt: Tycho 
18:15 – 19:15 / India

Scott Hansen, de man achter Tycho, maakte met Epoch vorig jaar een drieluik compleet, na Dive (2011) en Awake (2014). Als je die platen aan elkaar plakt, is het een haast organisch geheel van elektronica, met uitstapjes naar dan weer dreampop, dan weer minimal, dan weer rondruit rockende gitaren, maar altijd met de op Boards Of Canada geïnspireerde, psychy sound die het werk van deze Californiër zo kenmerkt. We kregen dit voorjaar in de Melkweg een voorproefje van hoe dat live klinkt. Tycho is inmiddels een trio, dat zijn hand niet omdraait voor een indrukwekkende, dynamische geluidsmuur: aanradertje. 

 

Dirk tipt: Vince Staples 
21:50 – 22:50 / India

Ja, we weten het: Chance The Rapper annuleerde zijn show op Lowlands. Nu echt stoppen met huilen hoor, want Vince Staples is minstens zo sensationeel. Vorig jaar gooide de pas 24-jarige Amerikaan hoge ogen met mixtape Summertime ’06 en EP Prima Donna. Dit jaar verbaasde Staples opnieuw vriend en vijand met Big Fish Theory, waarop het talent zich ontpopt tot een van de grootste vissen in de hiphopzee. Vince clasht met headliner Editors, maar die heb je toch al vier keer gezien en van die Britten is het beste wel af. Vince Staples, die heeft zijn leven voor zich en Lowlands ongetwijfeld aan zijn voeten!

 

Zondag 

 Ruben tipt: Hurray For The Riff Raff 
12:00 – 12:50 / India

Het kostte enige pijn en moeite (lees: een volledig geannuleerde voorjaarstour), maar op zondag 20 augustus staat Alynda Segarra aka. Hurray For The Riff Raff dan éíndelijk met haar nieuwe album The Navigator op zak op een Nederlands podium en wel in de India. De Puerto Ricaanse folkie heeft haar hart op de juiste plaats en laat dat hart luidkeels spreken. Invloeden uit Caribische muziek en verhalen over de eeuwenlange strijd die haar landgenoten tegen de voortdurende onderdrukking hebben gevoerd vormen samen een eclectische mix, garant voor een set met zowel emotionele als euforische momenten. “Pa’lante!,” zal het ongetwijfeld door de India schallen. “Voorwaarts!”

 

Ruben tipt: Bruxas 
14:30 – 15:15 / X-Ray

Opblaasflamingo’s, ijskoude Corona’s, strohoedjes, strandzand en felgekleurde teenslippers. Golven die langzaam knagen aan je met liefde opgebouwde zandpaleis, terwijl de zon het van de zee verliest. Het is moeilijk om níét in (ietwat clichématige) zomerse taferelen te vervallen wanneer je Bruxas beschrijft – het gloednieuwe, semi-elektronische samenwerkingsproject van goede vrienden Jacco Gardner en Nic Mauskovic. De één staat binnen en buiten Nederland bekend als doctorandus in de psychedelische kunsten, de ander bewees zich dit jaar de strakste en meest stijlvolle percussionist in de scene te zijn met onder meer Altin Gün en The Mauskovic Dance Band. De weelderige afrovibe van het duo móét en zal van de X-Ray een tropische strandtent maken.  

Een tijdje terug spraken we uitgebreid met deze white guys in de wereldmuziek. Dat interview lees je hier terug.  

 

Robin tipt: Nicolas Jaar 
20:45 – 22:15 / Bravo

Gênant moment afgelopen Down The Rabbit Hole: de ongrijpbare elektronica-grootmeester Nicolas Jaar, die het publiek mee de nacht in probeerde mee te nemen, draaide de tent zo’n beetje leeg. Tja, als je met je halfje achter de kiezen simpele four-to-the-floor beats verwacht, ben je bij Jaar inderdaad aan het verkeerde adres. Psychic, van Jaar’s zijproject Darkside, was een van onze favoriete platen van de afgelopen jaren, maar een crowdpleaser is deze in New York woonachtige Chileen niet. De mensen die op Lowlands wel geduld kunnen opbrengen, gaan getuige zijn van de fenomenale, spookachtige spanningsopbouw, aartsduistere spacetechno en de ijzige vocale kwaliteiten van de meester zelf. 

 

Dirk tipt: Randprogramma 
Sinds jaar en dag is Lowlands meer dan muziek. Dit jaar bevat het filmprogramma van het festival onder meer klassiekers 1984, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Taxi Driver en recente revelaties Get Out, Baby Driver en The Big Sick. Daarnaast draait de eerste film van muzikant Flying Lotus, het knotsgekke Kuso. De controversiële vlogger Ismail Ilgun geeft een lezing, net als politica Lilianne Ploumen en schrijver Leon Verdonschot, die het heeft over praters tijdens concerten. Comedy is er van de heren van Rundfunk en Vlaming Wim Helsen, terwijl zijn landgenoot Herman Brusselmans deel uitmaakt van het literatuurprogramma. Dat bevat ook een poëtische ode aan hitserie Game of Thrones, trouwens! Lowlands is coming… 

Uiteraard is The Daily Indie volgende week ook in Biddinghuizen voor een uitgebreid sfeer- en fotoverslag. Houd onze site en socials in de gaten voor de napret.