Interview

Interview: ALASKA POLLOCK trekt met complete show door het land met de Popronde


25 oktober 2017

Het begon in 2015 als het afstudeerproject van Jelte de Vries: ALASKA POLLOCK, bestaande uit Jelte de Vries, Rogier van Roosmalen en Olivier de Jong, wordt omschreven als samensmelting van elektronische muziek en alternatieve pop. Hoewel de band al enige tijd bestaat, hebben de mannen er nog niet veel mee gedaan wegens andere projecten. The Daily Indie spreekt, tussen de grapjes en het sarcasme door, met de mannen over hun deelname aan het reizende festival.

De band heeft twee singles uitgebracht en heeft ondertussen veel tijd besteed aan de clip van Read Between The Lines. Te veel tijd, aldus Jelte. POLLOCK stond op een laag pitje, maar sinds eind 2016 is de band weer serieus bezig. Vandaar ook nu de deelname aan de Popronde. Met boekingen in acht steden zijn de mannen tevreden, maar stiekem hadden ze er wel iets meer gewild. Maar zoveel shows als bijvoorbeeld Mantra of Fata Boom, zien ze ook weer niet zitten. “Het lijkt mij heel tof om elke week met deze band te spelen, maar niet drie keer per week. Want je moet wel echt alles zelf doen”, verheldert Jelte de zaak.

 

 

Serieus
Of de band serieus kan zijn, wordt weleens betwist. Geen van de drie lijkt in eerste instantie een antwoord te kunnen geven zonder eerst een grapje te maken. Zo wil Jelte op de cover van Men’s Health, of de Tina. “Repeteren? Daar doen wij niet aan”, zeggen de twee vaak. Het lijkt een soort entertainment te zijn voor publiek dat er niet is. Echter, als er dieper op in wordt gegaan, volgt een serieuze reden voor hun uitspraken. “Weet je wat het is”, begint Jelte terwijl we door de straten van Amsterdam slenteren, “dit zijn best wel sicke cats. Ik zit in een band met goede muzikanten. Dan hoef je ook niet veel te repeteren.” Dit vertaalt zich ook in het feit dat de band vooraf al heel duidelijk weet hoe een nummer in elkaar moet steken. Repeteren is voor POLLOCK geen jam-sessie of maar wat aankloten, maar meer een soort generale repetitie.

Groningen
We zijn ondertussen bij Jelte thuis beland en zijn befaamde kip met rijst en broccoli wordt uitgedeeld in grote witte magnetronbakjes. Nog wat meer over die Popronde waar het drietal het hele land mee doorreist. Dan maken ze vast wel iets mee? Rogier: “Groningen was wel heel tof. Want vooraf aan het optreden was de zaal bijna leeg, toen we moesten beginnen stond het ineens vol.” Jelte komt tot een vermakelijke conclusie: “Ik denk dat mensen in Groningen het programmaboekje hebben gelezen en hebben gedacht: ‘Daar gaan we naar toe.’ En het Dagblad van het Noorden had een klein artikeltje gemaakt over de Popronde met onze foto erboven! En dan ben je helemaal niks, je bent geen OOR-talent, geen Never Mind The Hype-talent, helemaal niets, maar het Dagblad van het Noorden zet dan, bam, jouw foto erbij. Het is leuk om te merken dat er dan mensen zijn die denken: ‘hier ga ik heen!’”

 

 

Thuis
Voor de meeste bandjes is het belangrijk om kilometers te maken en door het hele land nieuwe fans te maken. ALASKA POLLOCK doet niet alleen mee aan de Popronde om te spelen en nieuw publiek te bereiken. “Voor ons is het belangrijk om te laten zien dat wij in kleine zalen goed kunnen spelen, maar we zijn wel bedoeld voor grotere dingen”, zegt Jelte. Dit krijgt de band ook terug van het publiek. “Mensen zijn verrast dat wij met een totale show daar staan.” Dit is meteen waar de serieuze kant van ALASKA POLLOCK naar boven komt. De backdrop wordt genoemd, waar Jelte en Rogier een hele zomer aan hebben gewerkt, en het belang van het complete plaatje op het podium. De enorme hoeveelheid aan apparatuur en onderdelen die voor elke show mee moeten. “Je ziet mensen ook kijken en denken: ‘gaat dat wel allemaal goed?’ Achteraf komen mensen naar je toe dat ze het te gek vinden.”

“Het voelt ook als een soort thuis ofzo”, merkt Jelte op. “Er zijn ook bandjes die een tapijt neerleggen om te kunnen aarden in een nieuwe omgeving, een drumkit gebruiken die op de locatie staat en een versterkertje pakken, en dat heeft ook iets romantisch hoor, maar voor ons voelt het pas als thuis als de backdrop hangt en Rogiers tiendelige kit staat.”

Maart
De band gaat de toekomst vol goede moed tegemoet. “Het begint steeds meer aan te slaan, merk ik. Mensen vinden de muziek ook echt te gek,” vertelt Rogier. Zo ziet de band de Popronde ook: als platform om nieuwe en gevestigde bands ervaring en speeltijd te geven, maar ook als showcase-festival. “Door de Popronde en het spelen weet je ook wat je aan elkaar hebt”m gaat Rogier verder. “Dat is heel belangrijk.” Is er nog meer dat de mannen uit de Popronde willen halen? “Facebook-likes”, zegt Jelte lachend, maar gaat dan serieuzer verder. “Eigenlijk, met wat we allemaal hebben gedaan, twee singles releasen, clipje uitbrengen, zijn wij eigenlijk ook gewoon een van die vele bands die voor het eerst staan te spelen.”

En wat komt er na de Popronde? Jelte kijkt bloedserieus, bijna stoïcijns. “Een dubbel-EP in maart. Dat had ik laatst gezegd, toch? Dat het maart zou worden. Ja. Maart.”

Popronde-shows:
Leiden – 26 oktober – QBuszaal van BplusC, Locatie Muziekhuis
Rotterdam – 04 november – Reijngoud
Breda – 16 november – Old Dutch Food & Sportsbar
Meppel – 19 november – De Beurs